عمر خاموشی ها به سر رسید

عمر خاموشی ها به سر رسید

لباس نو: باوجود این که اینکه خاموشی و ناترازی در صنعت برق به این دولت به ارث رسید اما دولت سیزدهم با سیاست ارتقای توان نیروگاه ها و اجرای طرح های مدیریت مصرف، اجازه نداد خاموشی میهمان ناخوانده خانه های مردم بماند.


به گزارش لباس نو به نقل از ایسنا، در تابستان سال ۱۴۰۰ میان تولید و تقاضای برق ۱۵ هزار مگاوات ناترازی وجود داشت، این در حالیست که سالانه ۵ درصد بر تقاضای مصرف برق کشور افزوده می شود که رقمی بیش از ۳۵۰۰ مگاوات است. از طرف دیگر توسعه ظرفیت نیروگاهی در دوره های قبل متناسب با رشد تقاضا نبوده آن هم به سبب عقب ماندگی هایی که در این بخش وجود داشته، بدین سبب توسعه حداقل ۳۵ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور در افق چهار ساله فعالیت دولت دیده شد که رشدی معادل ۴۱ درصد ظرفیتهای به وجود آمده تا حالا است.
همین طور در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ با کمبود سوخت نیروگاه ها مواجه بودیم، فرسودگی و سرمایه گذاری ناکافی در زیرساخت های حیاتی، افزایش بی رویه مصرف برق در بخش های مختلف شامل بخش خانگی، صنایع و کشاورزی و ناترازی مالی همچون مسائل گریبانگیر صنعت برق بود. در این میان بدهی های صنعت برق رو به فزونی بود و حجم بدهی وزارت نیرو به پیمانکاران برق به حدی شد که از حجم بدهی دولت به بانک مرکزی هم فراتر رفت و هر سال بر حجم آن افزوده می شد.
از جانب دیگر یکی از مهم ترین دلیلهای خاموشی ها در سال گذشته، کاهش بارندگی ها و افت ۵۰ درصدی مخازن سدها برای تولید برق از نیروگاه های برقابی بود البته روایت تأیید نشده ای هم در سال ۱۴۰۰ وجود داشت در خصوص اینکه، تکرار سیل ۱۳۹۹ به نادرستی پیش بینی شده بود و به همین دلیل، قسمتی از منابع سدها باهدف مدیریت سیل خالی شد اما هیچ بارش یا سیلی، جای خالی آب رها شده را پر نکرد.
به هر حال دلیل کمبود منابع مخازن سدها در سال ۱۴۰۰ هر چه بود، وزارت نیرو امکان تولید برق از نیروگاه های برقابی را از دست داد و به این ترتیب، حدود ۸۰۰۰ مگاوات از برق تولیدی نیروگاه های برقابی از مدار خارج شد.
برهمین اساس و برای خروج از شرایط موجود، رویکرد های مختلفی تبیین و ارائه شد. یکی از این رویکردها «توسعه و ارتقای ظرفیتهای تولید برق» در کشور بود که برنامه هایی چون راه اندازی نیروگاه های حرارتی، ارتقای توان تولید نیروگاه های موجود، راه اندازی نیروگاه های خودمصرف صنایع، جهش در راه اندازی نیروگاه های تجدیدپذیر، تعمیرات و ارتقای راندمان نیروگاه ها برمبنای آن پیش بینی شد.
در نگاهی دیگر «توسعه و بهبود زیرساخت های شبکه» مورد توجه قرار گرفت، بطوریکه از شروع فعالیت دولت سیزدهم تا کنون بیش از ۷۰۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید به مدار آمده است. در بخش نیروگاه های خودتامین صنعت نیز تا حالا ۳۶ فقره موافقت اصولی راه اندازی نیروگاه سیکل ترکیبی به ظرفیت ۱۵ هزار و ۴۰۴ مگاوات صادر گردیده است.
مدیریت تقاضا و بهینه سازی مصرف نیز از دیگر اقداماتی بود که بطور ویژه روی آن سیاستگذاری و برنامه ریزی شد، در این رابطه حکم معطل مانده قانون بودجه سال۱۴۰۰ اجرائی و با تصویب هیات دولت، اصلاح تعرفه های برق مشترکان پرمصرف در دستورکار قرار گرفت و با ابلاغ تعرفه های پلکانی برای مصارف خارج از الگوی مصرف، گام بزرگی در راستای تغییر رفتار مصرفی این دسته از مشترکان برداشته شد.
بر این اساس در تابستان سال قبل هشت میلیون و ۲۰۰هزار مشترک برق مشمول قبوض رایگان برق شده یا بستانکار شدند و رقمی بیش از ۱۳۵۰میلیارد تومان تحت عنوان پاداش به مشترکان خانگی اختصاص یافت. امسال نیز این طرح اجرائی شده اما وسعت آن وسیع تر است بطوریکه همه مشترکان مشمول این طرح می شوند و میزان پاداش نیز بالا رفته است.
یکی از مسائلی که در دولت قبل سبب وقوع خاموشی ها شد عدم انجام بموقع تعمیرات نیروگاهی بود براین اساس وزیر نیروی دولت سیزدهم بر انجام بموقع تعمیرات نیروگاهی باهدف پیش گیری از خاموشی ها تاکید کرد. موضوعی که در دو سال قبل بطور دقیق پیش رفته است، بنا بر اعلام بخش عمده تعمیرات نیروگاه ها در آغاز خرداد ماه به پایان رسیده و الان راندمان فعلی نیروگاه ها به ۳۹.۱ درصد رسیده است که طبق برنامه ریزی های انجام شده تا پایان ۱۴۰۲ راندمان نیروگاه ها به ۳۹.۲ درصد می رسد.
مجموع اقدامات انجام شده در عرصه افزایش توان نیروگاه ها و مدیریت مصرف باعث شده تا کشور با مشکل خاموشی مواجه نشود و بتواند با ارائه راهکارهایی بر ناترازی صنعت برق غلبه کند.




منبع:

1402/04/04
09:16:16
5.0 / 5
475
تگهای خبر: توسعه , تولید , صنعت , قانون
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
لباس نو