محمدی:

افراد زیر خط فقر شناسایی شدند

افراد زیر خط فقر شناسایی شدند

به گزارش لباس نو، رییس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان اظهار داشت: امروز برمبنای داده های پایگاه رفاه ایرانیان افراد فقیر و اشخاصی که زیر خط فقر قرار دارند برمبنای کد ملی قابل شناسایی هستند.



به گزارش لباس نو به نقل از مهر، علیرضا محمدی، رییس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان درباره ی کارکرد این مرکز مطالعاتی اظهار داشت: ماموریت و رسالت مهم این پایگاه جمع آوری داده ها و اطلاعات از دستگاه های مختلف است. قانون دستگاه های اجرائی را مکلف کرده سالانه داده ها را بصورت ثبتی متقن و قابل اتکا به این پایگاه ارسال نمایند. در ادامه این داده های ثبتی در پایگاه پالایش و پاک سازی می شوند و در نهایت برمبنای یک سری شاخص ها و متغیرهای اقتصادی و رفاهی و بعضی موارد برای تکمیل بحث شناخت وسع خانوارها که بعضی متغیرهای غیراقتصادی را جدیداً لحاظ کرده ایم مثل زنان سرپرست خانوار، بیماران صعب العلاج، معلولان با معلولیت شدید و … مساله بعد خانوار در شاخص ها لحاظ می شود.
وی افزود: هنگامی که وسع هر خانوار ایرانی با این شاخص ها مورد سنجش قرار می گیرد در نهایت یک رتبه بندی در سطح کشور برای ۸۵ میلیون نفر جمعیت ایران به انجام می رسد. در پایان، دهک که یک نسبت جمعیتی است جمعیت ایران به ۱۰ دهک بصورت مساوی تقسیم و دسته بندی می شود. دهک های پایین همان طبقات با درآمدهای پایین را شامل می شوند و هر چه به سمت دهک های بالاتر می رویم خانوارها با سطح درآمد بالاتر قرار می گیرند.
وی اضافه کرد: بتازگی علاوه بر دهک به صدک بندی خانوار هم پرداخته ایم. در حقیقت برای دقت در کار و میزان دقیق رفاه موجود، خانوار را در صدک می سنجیم. هنگامی که این رتبه بندی به انجام می رسد در حقیقت آن شناسنامه اقتصادی و رفاهی برای هر خانوار ایرانی تشکیل می شود که ما این شناسنامه اقتصادی را در قالب سامانه حمایت در اختیار تک تک خانوار ایرانی قرار می دهیم که هر خانوار ایرانی می توانند با شماره تلفن همراه خودش و کد ملی این شناسنامه اقتصادی را دریافت کند.
وی اشاره کرد: شاخص هایی که ما لحاظ می نماییم مواردی مثل داشتن یا نداشتن خودرو شخصی، بعد خانوار افراد، گردش مالی آنها، حقوق و درآمدشان از صندوق های مختلف است که قسمتی از داده ها از سازمان امور استخدامی گرفتن شده است. در سامانه حمایت وضعیت دهک و صدک آنها به اطلاع هر خانوار می رسد.
تغییرات در گردآوری داده ها پایگاه رفاه ایرانیان
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان در ادامه سخنان خود به نکته بعدی اشاره نمود و اظهار داشت: هم اکنون دولت یک سری از خدماتش را بر دهک ها استوار کرده و امروز دهک ها وارد قوانین کشوری شده اند. دستگاه های حمایتی خصوصاً کمیته امداد امام خمینی، سازمان بهزیستی، بنیاد شهید بر این دهک بندی مستقر هستند؛ البته برخی از نهادهای دیگر هم برای ارائه خدمات شأن به جامعه هدف می توانند از این دهک ها بهره مند شوند.
این مسؤول دولتی به راه اندازی سامانه بهره مندی در امتداد سنجش رفاه خانوارهای ایرانی اشاره نمود و اظهار داشت: بتازگی برمبنای تکلیف قانونی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی داشت سامانه بهره مندی نیز افتتاح شد. این سامانه حدودا به مثابه دو بال در کنار سامانه حمایت، مکمل پایگاه رفاه ایرانیان عمل می کنند؛ به این معنا که سیاست این بود که بتوانیم در عرصه محرومیت زدایی برمبنای زیرساخت ها در کشور، استان، شهرستان و حتی در بعضی از نقاط برمبنای داده ها و کد پستی هر منطقه، وضعیت زیرساخت ها و امکانات بهداشتی، آموزشی، راه ها و آموزش آن مناطق بررسی و تعیین نماییم که این مساله امروز در عرصه سیاستگذاری برای مدیران کلان و حتی مدیران استانی و شهرستانی برمبنای داده های پایگاه رفاهی قابل دستیابی است.
وی اظهار داشت: می توان شناسنامه ای از آخرین وضعیت رفاهی و زیر ساخت های قابل دسترسی هر خانوار ایرانی به مدیران کلان، استانی و شهرستانی برای سیاستگذاری ارائه داد. این برای اولین بار رخ داده که برمبنای سامانه راندمان و همین طور برمبنای موقعیت مکانی افراد، سطح رفاه و دسترسی آنها قابل بررسی است.
خط فقر چگونه تعیین می شود؟
محمدی درباره ی تعیین خط فقر نیز اظهار داشت: به طور معمول در سنوات گذشته وقتی خط فقر را مشخص می کردند، اعلام می شد این تعداد خانوار زیر خط فقر قرار دارند اما امروز برمبنای داده های این پایگاه تک تک افراد زیر خط فقر را شناسایی کرده ایم و می دانیم چه کسانی هستند و در کجا زندگی می کنند و شرایط زندگی آنها به چه شکل است تا دولت آسان تر بتواند در عرصه کاهش فقر و ریشه کنی آن منابع را بصورت هدفمند و نقطه زن به افراد مشخص شده عرضه نماید.
وی تصریح کرد: خط فقر دارای فرمول استانداردی است، به طور معمول هر ساله مرکز آمار ایران روشی دارد که برمبنای آن از کل جامعه بطورمثال حدود ۴۰ هزار نفر را بصورت نمونه انتخاب و ۲۰۰ شاخص را در کنار هم قرار می دهد و نتایج را به کل کشور تعمیم می دهد. پس از آن افراد فقیر و افراد زیر خط فقر شناسایی می شوند، اما ما امروز برمبنای داده های پایگاه رفاه ایرانیان این افراد را برمبنای کد ملی شناسایی کرده ایم و می دانیم که فقرای کشور چه کسی هستند.
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: ما کل ۸۵ میلیون نفر ایرانی را بر طبق این فاکتورهای اقتصادی که گفته شده با این فرمول وزن می دهیم و رتبه بندی به انجام می رسد و از یک تا ۱۰ به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم می نماییم. در حقیقت در هر دهک ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر قرار دارند و در هر دهک تعداد افراد یکسان است.
وی همین طور درباره ی ملاک تعیین خط فقر در کشور اظهار داشت: خط فقر را با دو شاخص «هزینه و در آمد» می سنجند، اما در پایگاه رفاه ایرانیان علاوه بر این دو متغیرهای دیگر نیز لحاظ شده است؛ چونکه احتمال دارد خانواده ای در دهک های زیر خط فقر نباشد اما از نظر بهره مندی، نیازهای دیگر داشته باشد، ما در این پایگاه شاخص هایی را استفاده می نماییم که بیش از آن چیزی است که در خط فقر است.
ضرورت اصلاح خطاهای محاسباتی
محمدی توجه به ساختار خانواده در آمارها را یکی از موضوعات مهم دانست و اشاره کرد: در پایگاه دغدغه ساختار خانواده وجود دارد، ساختار خانواده ها خوب شکل نگرفته است و متولی آن سازمان ثبت احوال است، بتازگی این سازمان سامانه ای را به وجود آورده تا بتوانند این مساله را کامل کند.
این مسؤول دولتی اشاره کرد: ساختار خانواده ای که ما در دهک بندی ها بهره برده ایم ساختار خانواده برمبنای خود اظهاری خانوار است، اشکال کار این است که ثبت احوال به این نقطه باید می رسید. بدین سبب تلاش دارد تا این سامانه را تکمیل کند. اما امروز وضعیت یارانه کشور برمبنای ساختار خانواده ای است که خود اظهاری کرده اند. در این جهت خلائی وجود دارد، بعضاً تعدادی از خانواده ها یارانه خودرا جدا کرده اند و دو سرپرست خانوار وجود دارد، در حقیقت این خانوار ساختاری است که از نظر ثبت احوال استاندارد نیست. هدف این است که شناسنامه اقتصادی در کشور کامل تر شود.
وی به یکی از چالش های پیش روی کشور در بحث املاک پرداخت و اشاره کرد: چالشی دیگر که امروز در پایگاه با آن مواجه هستیم بحث سازمان ثبت اسناد و املاک است که ما نتوانسته ایم در کشور داده های سطحی را از دستگاهها بگیریم. اینگونه نیست که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور آن طوری که باید با کد ملی متصل شوند و سند تک برگی ندارد، جلساتی داشته ایم و رایزنی هایی کرده ایم از آنجا که تعداد اسناد زیاد است ما وارد پایگاه نکرده ایم، چونکه این احتمال وجود داشت که داده های ما را بهم بریزند.
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در آخر درباره ی فاصله دهک های جامعه از همدیگر و خط فقر اظهار داشت: به عنوان یک کارشناس می گویم وقتی خط فقری را مشخص می کنند تعدادی از افراد زیر خط فقر قرار دارند اما این افراد بصورت مساوی نیست. فاصله ها زیاد است و برخی هم فاصله کمتری دارند. این فاصله ها دقیقاً مشخص است. این افراد شناسایی و به دستگاه متولی اعلام شده است. در ادامه آن نهاد برمبنای حفره برای خط فقر باید منابع تزریق کند تا به آن فاصله برسد.

1403/05/02
12:02:13
5.0 / 5
296
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , خدمات , زنان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
لباس نو