مقام مسئول سازمان امور مالیاتی:

موافق شکست خوردن قانون های مالیات بر خانه های لوکس و خالی نیستم

موافق شکست خوردن قانون های مالیات بر خانه های لوکس و خالی نیستم

به گزارش لباس نو مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی معتقد است: بالاخره مالیات خانه های لوکس و خالی گرفتن خواهد شد.



به گزارش لباس نو به نقل از مهر، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد ۲۰ اردیبهشت امسال در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس درباب علت عدم اجرای قانون مالیات از خانه های لوکس را «فقدان ضمانت اجرا برای این قانون» عنوان کرده بود.
وزیر اقتصاد تصریح کرده بود: ابتدا باید وزارت راه و شهر سازی نسبت به شناخت خانه های لوکس اقدام نماید و سپس ما در مقام وصول مالیات از آنها برآییم.
خاندوزی گفته است: هم اکنون، عملاً تا صاحب خانه لوکسی که شناسایی شده، قصد خرید و فروش نداشته و ناگزیر از گرفتن برگه مفاصا حساب مالیاتی نباشد، نمی توانیم از وی مالیات بگیریم؛ یعنی اگر فردی قصد فروش خانه خودرا نداشته باشد، ما ابزاری برای وصول نداریم.
وی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای پیش بینی ساز و کار و ضمانتی بمنظور گرفتن این نوع مالیات، درخواست کمک کرده بود.
دو قانون مالیاتی مسکنی شکست خورده؟
برخی کارشناسان از اظهارنظر اخیر وزیر امور اقتصادی و دارایی درباب قانون مالیات بر خانه های لوکس را «فرجام پوچ دومین مالیات ملکی» تعبیر کرده اند.
به گفته این کارشناسان اقتصاد مسکن، پس از شکست قانون دریافت مالیات از خانه های خالی، حال سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی درباب قانون دریافت مالیات از خانه های لوکس نیز خواهان کمک نمایندگان مجلس برای طراحی ضمانت اجرای این قانون شده است.
مدیرکل طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی: شکست قانون های مالیات از خانه های خالی و لوکس را قبول ندارم
جهانگیر رحیمی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره گرفتن مالیات از خانه های خالی اظهار داشت: نباید این تصور را داشت که بمحض اینکه رقم مالیات اعلام گردید قابل وصول است بلکه باید در پروسه خود جلو برود و مودی مالیاتی (کسی که می خواهد مالیات را پرداخت کند) باید این فرصت را داشته باشد که اگر احساس کند مالیاتی که برای وی تشخیص داده شده، مالیات به حقی نیست بتواند اعتراض کند؛ از آن طرف هم سازمان امور مالیاتی باید بتواند تکالیف قانونی خودرا اجرا نماید.
اخذ مالیات از خانه های خالی و لوکس؛ دیر و زود دارد ولی سوخت و سوز ندارد
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی تصریح کرد: وقتی این سازمان مالیات را مطالبه می کند باید فرصت داده شود تا مودی بتواند آنرا پرداخت کند. البته اگر پرداخت نکند مطابق با قانون، سازمان امور مالیاتی این فرصت را دارد که مطابق با قانون اقدامات قانونی جهت وصول آنرا پیگیری کند.
وی اشاره کرد: ما به هر حال مالیات های تشخیص داده شده را وصول خواهیم کرد اما باید در بازه زمانی خودش این کار صورت گیرد. سازمان امور مالیاتی نمی تواند فشار چندانی بر مودی وارد کند. هم اکنون نیز مراحل دو پایه مالیاتی خانه خالی و لوکس درحال پیگیری است.
مشکل اصلی عدم اجرای ۲ قانون مالیات بر خانه های خالی و لوکس: عدم شناسایی واحدهای مسکونی مشمول
رحیمی اشاره کرد: مشکل ما در قانون مالیات بر خانه های لوکس موضوع شناسایی این خانه ها و گرفتن اطلاعات دستگاه های مربوطه که منجر به تشخیص رقم مالیاتی کاملاً متقن است که منجر به ایجاد یک پایه مالیاتی جهت ارائه به مردم شود.
وی با تاکید بر این که محاسبات تشخیص مالیات در سازمان امور مالیاتی و توسعه سیستم های مربوطه هیچ مشکلی ندارد اما قانونگذار شناسایی خانه های خالی و لوکس را به دستگاه دیگری واگذار کرده است. بطورمثال شناسایی خانه های خالی با وزارت راه و شهرسازی و خانه های لوکس با شهرداری ها و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است.
دیتابیس های اطلاعاتی راه و شهرسازی و شهرداری توسعه نیافته است
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی اشاره کرد: ما برمبنای الگوریتم هایی که خودمان در سازمان امور مالیاتی طراحی نموده ایم و اطلاعاتی که از دستگاه های مربوطه گرفته ایم رقم مالیاتی تعلق گرفته بود واحدهای لوکس و خالی را محاسبه و به مالکان این واحدها اعلام می نماییم.
وی با اشاره به وجود برخی لطمه ها در زمان شناسایی خانه های مشمول مالیات همچون خالی و لوکس اظهار داشت: این عدم شناسایی بیشتر پروسه تشخیص مالیات این واحدها را تحت تأثیر قرار می دهد. بدین سبب اگر لطمه شناسایی مودیان واقعی این پایه های مالیاتی برطرف شود بعد از آن مشکل خاصی برای محاسبه و مطالبه مالیات تشخیصی وجود نخواهد داشت. چون سامانه های ما برای این کار (محاسبه مالیات متعلقه)، توسعه داده شده اند.
سامانه های اطلاعاتی شهرداری ها یکپارچه نیست
رحیمی در پاسخ به این پرسش که علت سختی شناسایی واحدهای مشمول مالیات چیست؟ تصریح کرد: عدم توسعه سامانه های دستگاه های مربوطه و یکپارچه نبودن اطلاعات و دیتابیس های آنها سبب شده تا تشخیص واحدهای مشمول مالیات خانه های خالی و لوکس سخت شود. بطورمثال نهادهای مربوطه، پایگاه های اطلاعات توسعه یافته ای درباب واحدهای مسکونی کشور ندارند.
وی اضافه کرد: اگر پایگاه های اطلاعاتی دستگاه های ذیربط توسعه یافته بود محاسبه مالیات این واحدها کاری نداشت. این در حالیست که سازمان امور مالیاتی درگاه های الکترونیکی جهت وصول مالیات متعلقه را در اختیار دارد و با ارسال پیامک به مودیان، مالیات متعلقه را مطالبه می کنند.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی با تاکید بر این که امسال اولین سالی است که دو پایه مالیاتی خانه های خالی و لوکس پیگیری و مطالبه می شود بیان کرد: بدین سبب باید با کمی صبر و حوصله به پیش برویم تا مردم هم با این دو نوع مالیات بیشتر آشنا گردند سپس با بهره گیری از زمینه های الکترونیکی که در تمام دنیا رایج است گرفتن مالیات را پیاده سازی کنند.
پیش بینی قانونگذار از درآمد مالیات از خانه های لوکس در سال جاری: ۷۰۰ میلیارد تومان
وی رقم پیش بینی شده برای دریافت مالیات از خانه های لوکس در قانون بودجه سال جاری را نزدیک به ۷۰۰ میلیارد تومان عنوان و اظهار نمود: برمبنای قانون بودجه امسال واحدهای مسکونی با ارزش بالای ۱۵ میلیارد تومان مشمول مالیات بر واحدهای مسکونی گرانقیمت می شوند.
رحیمی افزود: ارزش گذاری واحدهای مسکونی کار شهرداری ها نیست. از طرف دیگر دیتابیس شهرداری ها درباره واحدهای مسکونی با دیتابیس وزارت راه و شهرسازی کاملاً متفاوت می باشد. بطورمثال در راه و شهرسازی کلید دیتابیس کد پستی واحد مسکونی است اما در پایگاه داده های شهرداری کلید پایگاه اطلاعاتی واحدهای مسکونی یکی دیگر از خاصیت های خانه ها است.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی اشاره کرد: مشکل دیگر یکپارچه نبودن پایگاه داده های شهرداری های سراسر کشوراست. بطورمثال شهرداری تهران یا هر یک از کلانشهرها داده های متفاوتی از واحدهای مسکونی دارند و با سایر شهرداری ها یکپارچه نیستند.
وی اظهار داشت: مسئله دیگر مالکیت واحد مسکونی شناسایی شده است که آنرا سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باید به سازمان امور مالیاتی اطلاع بدهد. این سلسله اطلاعات را باید بصورت تجمیعی و کاربردی در کشور داشته باشیم تا سازمان امور مالیاتی بتواند برمبنای آنها مالیات متعلقه به واحدهای لوکس یا خالی را محاسبه کند.
وزارت راه هفته آتی فهرست جدید خانه های خالی را به سازمان مالیاتی ارسال می کند
رحیمی اشاره کرد: مقرر است هفته آتی وزارت راه و شهرسازی اطلاعات تکمیلی خانه های خالی سراسر کشور را که مربوط به ۱۲ ماهه ۱۴۰۰ است به سازمان امور مالیاتی ارسال نماید. رقم ۵۸۰ هزار واحدی که قبل از این بعنوان خانه خالی به سازمان امور مالیاتی ابلاغ گردیده بود، مربوط به ۹ ماهه ۱۴۰۰ بود.
وی گفت: در طول چند هفته اخیر ممکنست افرادی که بعنوان مالک واحد مسکونی خالی شناسایی و مطالبه مالیات از آنها شده، به سامانه مربوطه مراجعه و خالی نبودن آنرا اعلام نموده باشند. پس ممکنست تعداد واحدهای خالی قبلی کمتر هم شده باشد چون مردم به سامانه املاک و اسکان مراجعه نموده و اطلاعات مربوط به خالی نبودن واحد خودرا در آن ثبت کرده اند.
رحیمی اشاره کرد: موارد اعتراضی مودیان مالیاتی خانه های خالی به وزارت راه و شهرسازی اعلام گردید که مقرر است این وزارتخانه مجدداً خالی بودن این واحدهای مسکونی را پایش و احراز کند. در صورتیکه خالی اعلام شدن این خانه ها اشتباه بوده باشد از فهرست اعلامی وزارت راه و شهرسازی به سازمان مالیاتی حذف خواهند شد.
وی با اعلان اینکه روزانه مراجعه افراد به سامانه سازمان امور مالیاتی جهت ثبت اعتراض نسبت به خالی بودن واحدهای مسکونی آنها یا حتی پرداخت مالیات تعیین شده زیاد است اظهار داشت: قبول ندارم که گفته می شود این قانون رها شده و اجرای آن پیگیری نمی گردد.
با شکست خورده بودن ۲ قانون مالیات بر خانه های خالی و لوکس موافق نیستم
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی اذعان داشت: من با شکست خورده بودن قانون مالیات بر خانه های خالی موافق نیستم البته نمی گویم که این طرح موفق هم بوده است بلکه فقط به پیش می رود و باید منتظر باشیم تا اثری که مد نظر قانون گذار با اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی در بازار مسکن بوده، به تدریج نمایان شود و به هدف مورد نظر برسد تا بازار مسکن ساماندهی گردد.


منبع:

1401/03/03
22:40:10
5.0 / 5
1024
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , توسعه , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
لباس نو