عضو كمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ :

امکان افزایش یارانه نقدی وجود دارد

امکان افزایش یارانه نقدی وجود دارد

عضو کمیسیون تلفیق بودجه 1401 با تاکید بر این که دولت نباید منابع حذف ارز ترجیحی را در بخش دیگری هزینه کند، اظهار داشت: در مورد مبلغ یارانه کمی نگرانی وجود دارد و این رقم باید افزایش پیدا کند.



به گزارش لباس نو به نقل از مهر، با توجه به این که سیاست ارز چند نرخی در سالهای اخیر سبب مسکلات مختلفی بر پیکره اقتصاد کشور شد، تصمیم دولت و مجلس بر آن شد که با حذف آن و انتقال یارانه از شروع زنجیره ارزش به انتهای آن اصلاحاتی در این نظام اقتصادی انجام دهند. هرچند برخی معتقدند که در وضعیت فعلی و باتوجه به افزایش شدید قیمت مواد غذایی و خصوصاً گندم در جهان، دولت حق انتخابی دراین زمینه نداشت و مجبور بود به این جراحی اقتصادی تن دهد.
در این رابطه، حبیب الله دهمرده، عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ و آموزش مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به معایب سیاست ارز ترجیحی اشاره کرد: یک اصل وجود دارد و آن این که هر جا ارز چند نرخی وجود داشته باشد، حتما فضا برای سوءاستفاده و رانت شکل می گیرد. این یک اصل اجتناب ناپذیر است و جزو معایب سیاست ارز ترجیحی محسوب می شود.
وی افزود: سیاست ارز ترجیحی در حقیقت موجب اختلاف شدید قیمت ها در داخل و خارج از کشور شد و عده ی زیادی را وسوسه کرد که از این فضا بهره برداری کنند. واقعیت این است که ارز خیلی زیادی در حد ۱۷ الی ۱۸ میلیارد دلار برای ارز ترجیحی اختصاص داده شد، با این فرض که این مبالغ در سفره ی مردم تأثیرگذار باشد و افراد به کالاهای اساسی با قیمت مناسب دسترسی داشته باشند. اما این تأثیرگذاری وجود نداشت و سیاست ارز ترجیحی به هدف مشخص شده اش نرسید. سوءاستفاده های زیادی از ارز ترجیحی شد، تا جائیکه مجلس و دولت به این نتیجه رسیدند که این سیاست باید حذف شود.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اشاره کرد: بمنظور حل مشکلاتی که بر اثر سیاست ارز ترجیحی در کشور به وجود آمد، تصمیم گرفته شد که یارانه بصورت مستقیم به مصرف کننده داده شود تا به دست اقشار لطمه پذیر جامعه برسد.
به گفته ی دهمرده، در روش جدید اختصاص یارانه در حقیقت بستر رانت و فساد از بین می رود و یارانه با هدفمندی بیشتری به افراد اختصاص می یابد.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ اشاره کرد: اصل ماجرای حذف ارز ترجیحی و انتقال یارانه از شروع زنجیره به انتهای آن موضوع خوبی است. اما ممکنست در مرحله ی اجرا مشکلاتی پیش بیاید که دولت باید با مدیریت قوی به حل و فصل آنها بپردازد.
وی اضافه کرد: مجلس و دولت به شدت پیگیر هستند که مشکلات این طرح برطرف شود و در اجرا بتواند به اهداف خودش برسد. برخی کالاها همچون نان و دارو اهمیت زیادی دارند و باید با احتیاط و مراقبت بیشتری در رابطه با آنها دست به عمل بزنیم.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اشاره کرد: بنده بعنوان نماینده ی مجلس در کنار تعداد زیادی از نمایندگان دیگر که با من هم عقیده هستند، با جدیت از این برنامه دفاع می کنم.
دهمرده تاکید کرد: من با اصل موضوع حذف ارز ترجیحی موافق هستم و باید این سیاست کنار گذاشته می شد تا به مشکلاتی همچون فساد و رانت اختتام دهیم. اما باید در عرصه ی اجرا ملاحظاتی را مدنظر داشته باشیم تا برنامه به درستی اجرا شود و به هدفش برسد. بطور مثال می توان میزان یارانه را کمی نیز افزایش داد.
دولت نباید منابع حاصل از حذف ارز ترجیحی را در بخش دیگری هزینه کند
دهمرده اشاره کرد: تلاش بر این است که با حذف ارز ترجیحی مبالغی که قرار بود دراین زمینه هزینه شود در قالب یارانه در اختیار مردم قرار گیرد. دولت نباید آنچه را که قرار بود در قالب ارز ترجیحی بپردازد، در بخش دیگری هزینه کند. این مبالغ باید در اختیار اقشار مختلف قرار بگیرد و به کمک معیشت مردم بیاید.
دهمرده افزود: این مبالغ باید در اختیار اقشار مختلف قرار بگیرد و به کمک معیشت مردم بیاید. ما باید مطمئن شویم که مردم مبلغ مناسبی یارانه تعلق گیرد تا بتوانند کالاهای اساسی مورد نیازشان خریداری کنند. در مورد مبلغی که برای یارانه در نظر گرفته شده است، کمی نگرانی وجود دارد و به نظرم باید این عدد تا حدی نیز افزایش پیدا کند. ما باید از حداقل مصرف خانوار به ویژه اقشار ضعیف جامعه حمایت نماییم، برای اینکه این ها ستون نظام هستند و نظام بدون آنها معنایی ندارد.
امکان افزایش یارانه نقدی تا ۵۰۰ هزار تومان
لازم به ذکر است برمبنای محاسبات و باتوجه به منابع موجود در تبصره ۱۴ قانون بودجه، امکان افزایش یارانه نقدی همه افراد تا ۵۰۰ هزار تومان وجود دارد دراین زمینه نمودار زیر از تغییرات منابع تبصره ۱۴ هدفمندی یارانه ها امکان افزایش یارانه نقدی از این محل وجود دارد.
گفتنی است فلسفه وجودی منابع تبصره ۱۴ یا همان هدفمندی یارانه ها پرداخت مستقیم به مردم بوده است که با مرور زمان و افزایش هزینه های جاری درصد پرداختی به مردم کمتر شده است. هم اکنون طبق جداول بودجه که اوایل اردیبهشت ماه ابلاغ گردید، ۱، مجموع ردیف منابع جدول تبصره ۱۴ بودجه ۱۴۰۱، حدود ۶۳۶ هزار میلیارد تومان نهایی شده که از این مقدار ۷۳.۸ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی و معیشتی تخصیص داده شده است که حدود ۱۲ درصد است، از همین رو کارشناسان معتقدند امکان افزایش این یارانه وجود دارد.

نمودار منابع هدفمندی یارانه ها و میزان یارانه پرداختی به مردم از کل منابع

1401/03/07
22:47:43
5.0 / 5
1134
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , خرید , دلار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
لباس نو